08 september 2022

Opening nieuwe bottelarij

Brouwerij De Halve Maan is sedert haar herstart in 2005 (met de lancering van het succesvolle Brugse Zot bier door de 6e generatie van de familiale brouwerij) een van de snelst groeiende brouwerijen in het land, met een jaarlijkse “double digit” groei.  Met deze groei gaat een intensief investeringstraject gepaard, zo werd de laatste jaren telkens geïnvesteerd in productie uitbreidingen en moderniseringen.  Enkele jaren terug kwam het bedrijf wereldwijd nog in de aandacht met de fameuze ondergrondse bier pijplijn, die brouwerij en bottelarij met elkaar verbinden. 

Het was in 2010 dat de brouwerij in het industriegebied “Waggelwater”, in de Lieven Bauwensstraat 41, haar eerste bottelarij buiten het centrum opende.  Het afvulcentrum had toen een capaciteit van 8000 flessen, en 60 vaten per uur.  De site was letterlijk uit haar voegen gebarsten na diverse uitbreidingen, met bijna jaarlijks extra installaties van tanks, magazijnen en machines.  De installaties waren nauwelijks afgeschreven toen de brouwerij in oktober 2019 haar eerste spadesteek stak voor een nieuw ambitieus project…

De bouw van een nieuwe bottelarij stond in de steiger. Een bottelarij die de capaciteit van De Halve Maan verdrievoudigd. De bouw hiervan verliep middenin de coronacrisis, wat voor Brouwerij De Halve Maan een belangrijke impact had: net tijdens deze crisis ging de brouwerij door haar zwaarste investeringsprogramma in haar geschiedenis.  Door meerdere lockdowns in de diverse markten waar de brouwerij actief is, kende de brouwerij in de afgelopen 2 jaar een verminderde omzet en cashflow.  Ook de werken aan de nieuwe bottelarij sleepten langer aan dan voorzien door veel vertragingen, lockdowns, leveringsproblemen en tekorten bij haar leveranciers. 

In 2022 heeft de omzet zich goed hersteld en kan Brouwerij De Halve Maan terug met groei aanknopen.  De brouwerij en haar medewerkers zijn dan ook fier om op 8 september 2022 de nieuwe bottelarij officieel te openen, in het bijzijn van Eerste Minister Alexander De Croo en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits. 

De brouwerij slaagde er de laatste jaren in om gronden te verwerven die gelegen zijn naast het oude verwerkingscentrum. Belangrijk voor de brouwerij is dat de nieuwe uitbreidingen ook daar konden gebeuren, aangezien dat ook de locatie is waar de ondergrondse pijplijn vanuit de binnenstad toekomt.  Deze locatie is een unieke zichtlocatie, gelegen aan de ingang van Brugge: de nieuwe verkeerswisselaar tussen de E403 en de Bevrijdingslaan is een echte verkeersader.  Al wie via “de expresweg” Brugge binnen of buiten rijdt zal langs deze plek rijden.  De brouwer maakte van het nieuwe gebouw dan ook een echte “landmark”, met de nodige uitstraling. 

Brouwerij De Halve Maan werkte de afgelopen jaren intensief samen met de verschillende administraties en overheden, en bekwam begin 2019 een omgevingsvergunning voor de bouw van het nieuwe verwerkingscentrum bij de Bestendige Deputatie.  De plannen omvatten nieuwe afvullijnen  die 3 keer zo groot zijn als de oude lijn.  De nieuwe bottelarij kan 24000 flessen afvullen per uur, de vatenlijn tot 180 vaten per uur. Daarnaast werden ook extra tanks, filtratie, magazijnen, warme kamers en logistieke overslag bijgebouwd, afgestemd op de extra capaciteit. De totale investering is begroot op 25 miljoen euro. 

Voor deze investeringen heeft de brouwerij gebruik gemaakt van de best beschikbare technieken (BBT) op het vlak van besparing van energie en grondstoffen. Zo is het de bedoeling om de hoeveelheid water per geproduceerde fles bier drastisch te verminderen door middel van innovatieve technieken.  De brouwerij ontwikkelde in samenwerking met haar partners enkele nieuwe technieken die het nieuwe productie apparaat nog efficiënter, performanter en vooral flexibeler moet maken dan wat vandaag mogelijk is in de sector.  Met de nieuwe lijn zal de brouwerij nog beter kunnen inspelen op de toenemende vraag van allerlei verpakkingsvormen overal in de wereld, gerelateerd aan eisen uit diverse markten en specifieke wetgevingen.  Nieuwe ecologische verpakkingen werden ontwikkeld om export naar verre bestemmingen op een ecologische manier te kunnen doen met recycleerbare one way oplossingen. Vandaag exporteert de brouwerij 45 % van haar volume naar meer dan 40 verschillende landen. 

Brouwerij De Halve Maan was een van de eerste brouwers om met de Vlaamse overheid mee de “Green Deal” te ondertekenen, om naar een verdere reductie van de ecologische voetafdruk van de activiteiten te streven.  Met deze mijlpaal wordt dus voet bij stuk gehouden. 

In juni 2022 besliste De Halve Maan om nog een stap verder te gaan. Aan de hand van een nieuwe financieringsronde met crowdlending haalde de brouwerij in een record tempo 2 miljoen euro op om nog bijkomende duurzaamheidsinvesteringen te doen. De energiecrisis maakte dat de brouwerij versneld wilde investeren in zonnepanelen enerzijds, en in een waterzuivering met biogas productie anderzijds. Dit moet de energie bevoorrading van de brouwerij verduurzamen en diversifiëren van andere energiebronnen. 

De investering is dus meer dan een loutere uitbreiding van de capaciteit van de brouwerij. Enerzijds moeten deze innovaties tot een drastische vermindering van de ecologische voetafdruk zorgen van de brouwerij, anderzijds moet ze de brouwerij nog beter voorzien om succesvol haar internationale expansie uit te bouwen naar diverse landen in de wereld.  De Vlaamse regering steunde Brouwerij De Halve Maan voor dit intensieve investeringstraject met meerdere subsidies: enerzijds onder de vorm van een Strategische Transformatie Steun (STS), anderzijds aan de hand van specifieke ecologiepremies voor extra optimalisaties. Vlaams viceminister-president Hilde Crevits: “Het belang van onze biersector in Vlaanderen is niet te onderschatten. Brouwerij De Halve Maan is intussen uitgegroeid tot een referentie in Brugge en omstreken. Na de ondergrondse bierpijplijn is dit alweer een indrukwekkend project. Innovatie zal de rode draad zijn doorheen ons beleid en het is duidelijk te merken dat de brouwerij helemaal mee is in het innovatieverhaal. Innovatie helpt de productiviteit en competitiviteit vooruit en daar moeten we voluit op gaan inzetten. Met de Vlaamse Regering zorgen we dan ook voor de nodige steun voor dit project.”

Naast de technologische innovaties zoals de pijplijn investeerde de brouwerij de laatste jaren ook in productinnovaties.  Zo lanceerde de brouwerij recent nog als eerste Belgische brouwerij een alcoholvrij speciaalbier met smaak: Sportzot.  Met dit bier heeft de brouwerij opnieuw een echte trendsetter in haar assortiment, waarvan de verkoopcijfers veelbelovend zijn. 

Gezien de unieke ligging van het nieuwe project, aan de toegangsweg van Brugge, wilde de brouwerij het nieuwe gebouw een sprekende uitstraling geven. Het imposante gebouw combineert diverse functies: naast de productie met procesruimtes en afvullijnen is er ook ruimte voor warehousing en logistiek, maar ook voor kantoren met landschapszichten en verzichten.  Dit alles telkens gecombineerd met aandacht voor ecologie en een goede benutting van ruimte.  Zo werd er geopteerd voor een energetisch efficiënt gebouw, met groendak en ondergrondse parkeergarage.  Het was een bewuste keuze voor de brouwerij om geen nieuwe open ruimte aan te snijden voor de uitbreiding, maar aan de hand van een slimme conversie van bestaande industriegronden te werken. 

Voor de bottelarij werd een partnership gesloten met Krones: een wereldvermaarde Duitse bouwer van bottelarijen, die een belangrijke lokale afdeling heeft in België. De bottelarij werkt met een geïntegreerde en modulaire verpakkingslijn die alle mogelijke formaten van flessen en dozen in allerlei combinaties in de lijn kan verwerken. De lijn laat de brouwerij toe om onder de best mogelijke omstandigheden haar kwalitatieve producten af te vullen. 

Ook opvallend veel lokale en Belgische bedrijven werden betrokken bij de uitbouw van het nieuwe centrum. Algemeen aannemer Beeuwsaert tekende voor de aannemingswerken, en het Belgische Lambrecht leverde de nieuwe hypermoderne vatenvullijn. 

De investeringen zullen de brouwerij in de komende jaren toelaten om haar groeiverhaal verder te zetten.  Toch benadrukt de brouwerij dat elke liter van haar bieren verder in de historische brouwerij in de binnenstad zullen kunnen worden gebrouwen, om dan met de ondergrondse pijplijn tot het nieuwe verwerkingscentrum te worden verpompt. Al 5 eeuwen wordt er bijna onafgebroken bier gebrouwen op het Walplein, en de familiale brouwers willen dit verder kunnen verzekeren voor de consument.  De brouwerij in de binnenstad groeide uit tot een iconische plaats, die jaarlijks door meer dan 100 000 bezoekers uit binnen- en buitenland wordt bezocht.  Of hoe traditie en innovatie dankzij dit ambitieuze project toch kunnen verenigd blijven.