29 november 2023

Europees goud voor
Straffe Hendrik

Tijdens de prijsuitreiking van de prestigieuze bierwedstrijd ‘European Beer Star’, werden de laureaten bekendgemaakt. Straffe Hendrik Tripel, een biermerk van de Brugse brouwerij ‘De Halve Maan’, sleept hierbij een gouden medaille in de wacht. Het wist de 150-koppige jury van bierexperten te overtuigen in de categorie ‘Belgian-Style Tripel’.

Al 20 jaar is de European Beer Star een erkend kwaliteitslabel in de bierwereld, één van ’s werelds belangrijkste bierwedstrijden.  Deze competitie wordt binnen de sector aanzien als het EK van de bieren.  Steeds jureert een panel van internationale experten met onder andere brouwmeesters, journalisten, biersommeliers en andere bierkenners meer dan 2.300 ingezonden (speciaal)bieren. Alle bieren worden geanonimiseerd en sensorisch beoordeeld op basis van uitzicht, aroma’s en smaak.

Bij Brouwerij De Halve Maan staat ondertussen de 6e generatie, Xavier Vanneste, aan de roerstok. Hij was dan ook meer dan trots op deze erkenning: “Mijn moeder bracht in 1981 de Straffe Hendrik op de markt en het doet mij dan ook plezier dat ons oudste biermerk in ons gamma nog steeds in de smaak valt. De naam Straffe Hendrik verwijst naar de eerste vier generaties van onze brouwerij, die deelden allemaal dezelfde naam: Hendrik Maes. Het was dus bij zijn lancering een krachtig eerbetoon door mijn moeder. Ik probeer vandaag dat eerbetoon verder te bekrachtigen door blijvend in te zetten op de kwaliteit van onze bieren.”  

Niet alleen in België is Straffe Hendrik een echt succesnummer.  Het bier wordt al jarenlang succesvol geëxporteerd naar meer dan 40 landen over de wereld.  In bepaalde landen is Straffe Hendrik trouwens het belangrijkste merk van de brouwerij, en genieten liefhebbers van het cultbier.  Straffe Hendrik Tripel is een klassieker binnen de categorie van ”Belgian Tripel”, en wordt ook op deze manier internationaal aanzien.  Deze erkenning op de European Beer Star bevestigt opnieuw dit statuut, het bier won de voorbije jaren immers al meerdere keren op het hoogste niveau. 

Verder voegt Marketing Manager, Thibault Demuynck, toe: “Het is de ambitie van de brouwerij om eerlijke en authentieke speciaalbier te blijven brouwen, rekening houdende met de veranderende biermarkt. Onze brouwerij blijft met Straffe Hendrik innoveren en gaat telkens op zoek naar nieuwe smaken en aroma's. Zo was er in 2012 de lancering van de ‘Heritage’ variant, een hout gelagerd Quadrupel bier. Alsook in 2014 de lancering van de ‘Wild’ variant, een tripel die hergist wordt met wilde Brett-gist. De meest recente aanwinst is een heerlijk kerstbier, deze werd vorig jaar op de Belgische markt gelanceerd, onze Straffe Hendrik Xmas Blend. Die laatste zal in gelimiteerde oplage verkrijgbaar zijn tijdens de eindejaar periode.”