25 november 2023

Brouwerij De Halve Maan lanceert Straffe Hendrik X-mas Blend

In 2010 brouwde de familiebrouwerij ‘De Halve Maan’ voor het eerst zijn welbekende Quadrupel (11% Alc. Vol.). Toen de eerste Belgische quadrupel op de markt. Het is een rijk bier, intens donker van kleur en volmondig qua smaak. De Halve Maan had nog ambities met het bier en snel volgde in 2012 de Straffe Hendrik Heritage. Een speciale versie van het donkere Quadrupel bier, die gedurende meer dan een jaar op eikenhouten vaten werd gerijpt. Sindsdien werd er ieder jaar een nieuwe selectie van eikenhouten gemaakt. Zo creëert de brouwerij ieder jaar een unieke Masterblend, die telkens in een beperkte oplage wordt verdeeld.​

De speciale Straffe Hendrik Xmas blend werd door het succes van de eerdergenoemde Quadrupel-varianten in het leven geroepen. Vanuit de Amerikaanse markt kwam er de vraag om een seizoensgebonden winterbier uit te brengen, waarvoor een Quadrupel bier zich perfect toe leent. Zo zag de Xmas Blend in 2017 voor het eerste het licht in de Amerikaanse markt.

Het bier bevat enerzijds houtgelagerde Quadrupel en anderzijds jonge Quadrupel. De selectie van het houtgelagerde Quadrupel bier wordt zorgvuldig door de brouwmeester van Brouwerij De Halve Maan bepaald. Het gelagerde bier heeft, zoals de Heritage, gedurende één jaar op eikenhouten vaten gelegen. Door het succes in de Verenigde staten, werd ook in België de vraag naar het bier steeds groter. Er is namelijk een ware ‘bier community’ die hun ervaring delen via de populaire applicatie ‘Untappd’, waar het bier ook een schot in de roos was.

De smaak van de Xmas is zeer uniek. Zo vormt de tannine uit de tonnen een harmonieus geheel met de rijke toetsen van de speciale mouten in het Quadrupel bier. De combinatie van de smaak van de houtlagering en het jonge Quadrupel bier zorgt voor een unieke en krachtige blend. Dankzij de hergisting op fles evolueert de smaak jaar op jaar. Zo kan het bier tot wel 5 jaar bewaard worden.