Spadesteek bottelarij Brouwerij De Halve Maan Brugge
29 november 2019

Bouw nieuwe bottelarij Halve Maan Brugge begonnen

Brouwerij De Halve Maan is sedert haar herstart in 2005 met de lancering van het succesvolle Brugse Zot bier, één van de snelst groeiende brouwerijen in het land, met een jaarlijkse “double digit” groei. Met deze groei gaat een intensief investeringstraject gepaard, zo werd de laatste jaren al geïnvesteerd in productie uitbreidingen en moderniseringen. Recent kwam het bedrijf wereldwijd nog in de aandacht met de fameuze ondergrondse bier pijplijn die brouwerij en bottelarij met elkaar verbinden. 

Voor de verdere groei en buitenlandse expansie is de brouwerij nu gestart met de werken voor de bouw van extra capaciteit. Op vrijdag 29 november wordt de eerste spadesteek gezet in aanwezigheid van Viceminister-president voor Economie Hilde Crevits, burgemeester Dirk De Fauw en Gedeputeerde Bart Naeyaert. Er wordt geïnvesteerd in een nieuw greenfield verwerkingscentrum voor bier, waarin de bieren die in het historische stadscentrum gebrouwen worden zullen kunnen worden afgevuld en verwerkt. Momenteel heeft de brouwerij haar bottelarij in het industriegebied “Waggelwater”, in de Lieven Bauwensstraat 41, waar ze in 2010 haar nieuwe bottelarij opende. Het afvulcentrum had toen een capaciteit van 8000 flessen, en 60 vaten per uur, maar is intussen letterlijk uit haar voegen gebarsten na diverse uitbreidingen: bijna jaarlijks werden extra tanks of installaties bijgezet, of werden magazijnen bijgebouwd. 

Op de nieuwe verworven percelen in het Waggelwater wordt het nieuwe verwerkingscentrum gebouwd. Met deze percelen bekomt Brouwerij De Halve Maan een groot aaneensluitend perceel van 2,5 hectare in het Waggelwater.  Belangrijk voor de brouwerij is dat de nieuwe uitbreidingen ook daar kunnen gebeuren, aangezien dat ook de locatie is waar de ondergrondse pijplijn vanuit de binnenstad toekomt. Deze locatie is een unieke zichtlocatie, gelegen aan de ingang van Brugge: de nieuwe verkeerswisselaar tussen de E403 en de Bevrijdingslaan is een echte verkeersader.  Al wie via “de expresweg” Brugge binnen of buiten rijdt zal langs deze plek rijden. De brouwer wil van het nieuwe gebouw dan ook een echte “landmark” maken, met de nodige uitstraling. 

3D render nieuwe bottelarij Brouwerij De Halve Maan Brugge

Brouwerij De Halve Maan werkte de afgelopen jaren intensief samen met de verschillende administraties en overheden, en bekwam begin 2019 een omgevingsvergunning voor de bouw van het nieuwe verwerkingscentrum bij de Bestendige Deputatie.  De plannen omvatten nieuwe afvullijnen  die 3 keer zo groot zijn als de huidige.  De nieuwe bottelarij zal 24000 flessen verwerken per uur, de vatenlijn tot 180 vaten per uur.  Daarnaast worden ook extra tanks, filtratie, magazijnen, warme kamers en logistieke opslag bijgebouwd, afgestemd op de extra capaciteit. De totale investering is begroot op 25 miljoen euro. Voor deze investeringen zal de brouwerij gebruik maken van de best beschikbare technieken (BBT) op het vlak van besparing van energie en grondstoffen.  Zo is het de bedoeling om de hoeveelheid water per geproduceerde fles bier drastisch te verminderen met innovatieve technieken. 

De brouwerij ontwikkelde in samenwerking met haar partners enkele nieuwe technieken die het nieuwe productie apparaat nog efficiënter, performanter en vooral flexibeler moet maken dan wat vandaag mogelijk is in de sector.  Met de nieuwe lijn zal de brouwerij nog beter kunnen inspelen op de toenemende vraag van allerlei verpakkingsvormen overal in de wereld, gerelateerd aan eisen uit diverse markten en specifieke wetgevingen. Nieuwe ecologische verpakkingen werden ontwikkeld om export naar verre bestemmingen op een ecologische manier te kunnen doen met recycleerbare one way oplossingen. Vandaag exporteert de brouwerij 45 % van haar volume naar meer dan 40 verschillende landen. 

De investering is dus meer dan een loutere uitbreiding van de capaciteit van de brouwerij.  Enerzijds moeten deze innovaties tot een drastische vermindering van de ecologische voetafdruk zorgen van de brouwerij, anderzijds moet ze de brouwerij nog beter voorzien om succesvol haar internationale expansie uit te bouwen naar diverse landen in de wereld.  De Vlaamse regering besliste recent om Brouwerij De Halve Maan voor dit intensieve investeringstraject een subsidie toe te kennen van 1,05 miljoen euro onder de vorm van een Strategische Transformatie Steun (STS).  Vice Minister President Hilde Crevits, bevoegd voor Innovatie en Economie: “Het belang van onze biersector in Vlaanderen is niet te onderschatten. Brouwerij De Halve Maan is intussen uitgegroeid tot een referentie in Brugge en omstreken. Ik ben trots om als minister van Werk, Economie, Wetenschap en Innovatie de eerste spadesteek te mogen geven van de nieuwe bottelarij. Na de ondergrondse bierpijplijn is dit alweer een indrukwekkend project."

Bottelarij Brouwerij De Halve Maan flesjes

Innovatie zal de rode draad zijn doorheen mijn beleid en het is duidelijk te merken dat de brouwerij helemaal mee is in het innovatieverhaal. Innovatie helpt de productiviteit en competitiviteit vooruit en daar moeten we voluit op gaan inzetten. Met de Vlaamse Regering zorgen we dan ook voor de nodige steun voor dit project.”

Gezien de unieke ligging van het nieuwe project, aan de toegangsweg van Brugge, wil de brouwerij het nieuwe op te trekken gebouw een sprekende uitstraling geven.  Hiervoor werd aan de hand van een architectuurwedstrijd een project geselecteerd dat de waarden van het project en de brouwerij gestalte geven.  Met Groep III Architecten werd een lokaal architectuurbureau geselecteerd dat al jarenlang actief is in de regio en goed de noden van de brouwerij en de omgeving erkent.  Het ontwerp combineert diverse functies: naast de productie met procesruimtes en afvullijnen is er ook ruimte voor warehousing en logistiek, maar ook voor kantoren met landschapszichten en verzichten.  Dit alles telkens gecombineerd met aandacht voor ecologie en een goede benutting van ruimte.  Zo wordt geopteerd voor een energetisch efficiënt gebouw, met groendak en ondergrondse parkeergarage.  Het was een bewuste keuze voor de brouwerij om geen nieuwe open ruimte aan te snijden voor de uitbreiding, maar aan de hand van een slimme conversie van bestaande industriegronden te werken. 

 

Voor de bottelarij werd een partnership gesloten met Krones: een wereldvermaarde Duitse bouwer van bottelarijen, die een belangrijke lokale afdeling heeft in België.  De bottelarij zal werken met een geïntegreerde en modulaire verpakkingslijn die alle mogelijke formaten van flessen en dozen in allerlei combinaties in de lijn kan verwerken.  De lijn zal de brouwerij toelaten om onder de best mogelijke omstandigheden haar kwalitatieve producten af te vullen. Ook opvallend veel lokale en Belgische bedrijven zullen betrokken worden bij de uitbouw van het nieuwe centrum. Aannemer Beeuwsaert tekent voor de aannemingswerken, en het Belgische Lambrecht levert de nieuwe hypermoderne vatenvullijn. 

Enkele cijfers ter illustratie van de omvang van het project:

  • Er zullen 150 volle vrachtwagens machines worden aangebracht
  • Er worden 500 vrachtwagens grond weggevoerd voor de ondergrondse kelders
  • Er worden 120 km elektrische kabels getrokken
  • Er worden meer dan 4 km transportbanen aangelegd voor flessen, vaten, kratten en paletten

De investeringen zullen de brouwerij in de komende jaren toelaten om haar groeiverhaal verder te zetten. Toch benadrukt de brouwerij dat elke liter van haar bieren verder in de historische brouwerij in de binnenstad zullen kunnen worden gebrouwen, om dan met de ondergrondse pijplijn tot het nieuwe verwerkingscentrum te worden verpompt.  Al 5 eeuwen wordt er bijna onafgebroken bier gebrouwen op het Walplein, en de familiale brouwers willen dit verder kunnen verzekeren voor de consument.  De brouwerij in de binnenstad groeide uit tot een iconische plaats, die jaarlijks door meer dan 100 000 bezoekers uit binnen- en buitenland wordt bezocht. Of hoe traditie en innovatie dankzij dit ambitieuze project toch kunnen verenigd blijven.

Burgemeester Dirk Defauw besluit: “In Brugge laten we traditie en ambacht graag hand in hand gaan met innovatie. De nieuwe bottelarij voor de in de Brugse binnenstad gebrouwen bieren van De Halve Maan is daar het beste voorbeeld van.”

Bottelarij Brouwerij De Halve Maan flesjes