Onze geschiedenis

Al 5 eeuwen wordt er onafgebroken gebrouwen op onze huidige site. Onze familie is hier nu 6 generaties lang actief. Dit steeds met respect voor traditie en met een groot aanpassingsvermogen aan de noden van de tijd. 

Paard en kar Brouwerij De Halve Maan
1856

Het verhaal van de familie Maes start in 1856 wanneer Leon Maes, ook wel gekend als Henri I, eigenaar wordt van de brouwerij.

Brouwerij De Halve Maan produceert in die tijd een troebel bier van hoge gisting met een zurige smaak.

Henri 1 Brouwerij De Halve Maan
1867

Henri II komt samen met zijn broer Achère aan het hoofd van de brouwerij te staan. Na een leerrijk bezoek aan Engeland brouwen ze vanaf nu naar een Engelse stijl en met de modernste brouwtechnieken.

Maar het lot is de broers niet goedgezind en beide komen vroeg en onverwacht om het leven. Hun weduwes namen de roerstok over en loodsen de brouwerij doorheen de Eerste Wereldoorlog.

Poster Frères Maes Brouwerij De Halve Maan
1919

Vanaf 1919 was het aan de derde generatie, Henri III, om de brouwerij te leiden. Door zijn investering in innovatieve brouwinstallaties kan hij vanaf nu ook bier van lage gisting produceren.

In de jaren dertig zette hij de toon in de brouwwereld door de productie van zijn bokbier en een nieuwe lichte pils. Deze bleek een ware voltreffer!

Henri 3 Brouwerij De Halve Maan
1945

Na de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse invloed in Europa duidelijk merkbaar. Henri III volgt de laatste trends door naast bier ook water, limonade en de populaire cola te verdelen.

De Halve Maan blijft groeien maar vergeet zijn trouwe klanten niet. Thuisbedeling met paard en kar behoort nog steeds tot de service. Later ook door de bekende vrachtwagens.

Henri Maes bedeling Brouwerij de Halve Maan
1958

Hoewel Henri IV reeds lange tijd actief was in de brouwerij, werd de overname van de brouwerij pas in 1958 op papier vastgelegd. In praktijk werd het bedrijf nog steeds geleid door zowel vader als zoon. Voor brouwerij De Halve Maan braken er gouden jaren aan. 

Henri Maes 4 Brouwerij De Halve Maan
1981

Dochter Véronique Maes, ondertussen de vijfde generatie van de brouwersfamilie, stapt in 1981 mee in het verhaal. In die tijd was ze één van de allereerste vrouwelijke brouwers.

Samen met haar vader Henri IV lanceren ze het bier ‘Straffe Hendrik’. Het bier dankt zijn naam aan de talrijke straffe Henri(k)s in de familie Maes.

Veronique Maes Henri Maes 4 Brouwerij De Halve Maan
1997

Véronique Maes start met een grondige renovatie van De Halve Maan. Het resultaat is een huisbrouwerij die authenticiteit combineert met een moderne aanpak.

In de diverse zalen van de brouwerij kunnen feesten en evenementen georganiseerd worden. De Brugse toerist ontdekt in het museum de geheimen van de eeuwenoude brouwtraditie.

Huisbrouwerij Brasserie De Halve Maan
2005

In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes, renoveert de oude brouwerij en doorloopt een modernisering van de brouwinstallatie.

In hetzelfde jaar lanceert de brouwerij ook de bekende ‘Brugse Zot’, een bier dat ontwikkeld is volgens een unieke receptuur en gebrouwen met respect voor traditie.

Veronique Maes Xavier Vanneste Brouwzaal Brouwerij De Halve Maan
2010

De huisbieren van Brouwerij De Halve Maan oogsten groot succes in Brugge en ver daarbuiten. Ze winnen diverse prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau.

Door de toenemende populariteit moet Brouwerij De Halve Maan haar capaciteit meermaals uitbreiden. De opening van onze eerste bottelarij in het Brugse Waggelwater is hier een mooi bewijs van.

Bottelarij Waggelwater Brouwerij De Halve Maan
2014

Een jaar vol innovatie bij Brouwerij De Halve Maan. Met een vernieuwde brasserie en state of the art brouwzaal is de familie Maes klaar voor de toekomst!

Brouwzaal Brouwerij De Halve Maan
2016

De aanleg van onze wereldberoemde ondergrondse bierpijpleiding is een feit. Mede door de steun van vele crowdfunders. Sindsdien stroomt al ons bier ondergronds, over een afstand van 3.3 km. Dit van onze brouwerij in het historische centrum van Brugge, tot aan onze bottelarij net aan de rand van de stad.

Hierdoor wenden wij heel wat zwaar wegverkeer af uit het prachtige historische centrum van Brugge. Een niet te onderschatten duurzaamheidsfactor, maar daarnaast was het voor ons ook essentieel om de productie te bewaren in onze authentieke brouwerij. Zo wordt vandaag nog steeds elke liter bier geproduceerd op het Walplein. 

Bierpijpleiding Brouwerij De Halve Maan Brugge
2018

Als eerste familiale en Belgische brouwerij lanceerde De Halve Maan in juni 2018 een alcoholvrij speciaalbier: Sportzot.
Voor het alcoholvrije broertje van onze Brugse Zot ontwikkelden de brouwers een unieke techniek waarmee ze de alcohol uit het bier filteren op een volledig natuurlijke manier.

Brugse Brugse Zot Blond Sportzot bar café
2019

Ondertussen is De Halve Maan één van de snelst groeiende brouwerijen van het land. En groeien betekent ook uitbreiden. De eerste spadesteek van onze nieuwe bottelarij en verwerkingscentrum werd gezet. 

Er staat een bottelarij in de steigers die onze capaciteit zal verdrievoudigen en zo onze verdere groei kan garanderen. Er zullen tot 24000 flessen en 180 vaten per uur afgevuld kunnen worden. Daarnaast maakt dit nieuwe en state-of-the-art verwerkingscentrum gebruik van de best beschikbare technieken op het vlak van besparing van energie en grondstoffen. Hierdoor kunnen wij efficiënter, performanter en vooral flexibeler werken.

Bottelarij Waggelwater Brouwerij De Halve Maan nieuw
2022

Ondertussen is de nieuwe bottelarij volledig operationeel. Naast traditie blijft ook duurzaamheid centraal staan. Daarom lanceerde de brouwerij een crowdlending campagne om de nieuwe site aan de rand van de stad te voorzien van enkele groene upgrades.

Opnieuw was dit een succesvolle campagne. Na slechts één dag kon de brouwerij het volledige financieringsbedrag ophalen. Concreet investeert de brouwerij in zonnepanelen en een waterzuiveringsinstallatie, om zo de impact op het milieu nog verder terug te schroeven. 

Xavier Vanneste Brugse Zot Brouwerij De Halve Maan Walplein
1856 1867 1919 1945 1958 1981 1997 2005 2010 2014 2016 2018 2019 2022