
20 jaar Brugse Zot: het bier dat Brugge opnieuw liet bruisen
Brugge – Twintig jaar geleden werd in het hart van Brugge een nieuw bier geboren: Brugse Zot. Wat begon als een gedurfde herlancering van een historische stadsbrouwerij, groeide uit tot een nationaal en internationaal succesverhaal.
Al 5 eeuwen wordt er onafgebroken gebrouwen op de huidige site van Brouwerij De Halve Maan. In 1856 kwam de site in handen van de familie Maes. Zes generaties lang bouwde de familie verder aan haar brouwtraditie, met voortdurende innovaties en een sterke focus op kwaliteit. Verschillende generaties Henri Maes gaven naam aan iconische bieren, de Straffe Hendrik is daar vandaag nog steeds een voorbeeld van.
In de jaren ’80 kende de brouwerij een moeilijke periode, en na de verkoop van het biermerk Straffe Hendrik dreigden de brouwactiviteiten in de binnenstad volledig stil te vallen. Maar in 2005, onder impuls van Xavier Vanneste, kreeg de brouwerij een nieuwe toekomst. Na grondige investeringen en renovatie van de historische installaties werd Brouwerij De Halve Maan opnieuw een actieve brouwerij, tevens de enige nog in de Brugse binnenstad, waar er in het interbellum meer dan 30 waren.
Een stadsbier voor Brugge
Op 29 juni 2005 werd Brugse Zot gelanceerd: een blond speciaalbier, gebrouwen in het hart van de stad, geboren uit ambacht, karakter en liefde voor Brugge. Het bier werd van meet af aan enthousiast onthaald door de Bruggelingen als hét stadsbier bij uitstek. Met een speelse naam, herkenbare identiteit en verfijnde smaak werd Brugse Zot een succes. Het jaar nadien volgde Brugse Zot Dubbel, een zwaardere, donkere tegenhanger.
Internationale erkenning liet niet lang op zich wachten. Brugse Zot werd meermaals bekroond op prestigieuze wedstrijden zoals de World Beer Awards, Brussels Beer Challenge en European Beer Star. Die onderscheidingen zetten het bier stevig op de kaart, ook buiten de landsgrenzen. De combinatie van lovende recensies en mond-tot-mondreclame zorgde voor een sterke stijging in de vraag, zowel in binnen- als buitenland. Die plotse groei verraste zelfs de brouwerij, waardoor De Halve Maan in de beginjaren geregeld tegen de grenzen van haar productiecapaciteit aanliep. Het succes maakte verdere investeringen onvermijdelijk, maar ook mogelijk.
De band tussen stad en bier blijft daarbij essentieel. Burgemeester Dirk De fauw getuigt: “Brouwerij De Halve Maan is een prachtig voorbeeld van wat wij als stadsbestuur willen stimuleren: kwalitatief ondernemerschap dat verankerd is in traditie, maar dat ook vooruitkijkt. Brugge is trots op zijn geschiedenis, maar is geen openluchtmuseum. We eren de Vlaamse primitieven, maar bouwen tegelijk aan BRUSK – een kunstsite van de toekomst. Net als brouwerij De Halve Maan zijn wij ambitieus. Met Brugge als thuishaven streven we naar wereldklasse.”
Twee decennia innovatie en groei
Het succes van Brugse Zot maakte De Halve Maan tot één van de snelst groeiende brouwerijen van België, met jaar na jaar dubbele groeicijfers. Om haar sterke groei te ondersteunen, moest Brouwerij De Halve Maan de voorbije jaren voortdurend investeren, niet alleen in capaciteit,
maar ook in duurzaamheid en kwaliteit. De investeringsgolf volgde elkaar in sneltempo op, met bijhorende financieringsbehoeften.
Dankzij solide samenwerkingen met bancaire partners, steun van de Vlaamse overheid en VLAIO, én het inzetten op innovatieve financieringsvormen zoals obligaties en crowdfunding, slaagde De Halve Maan erin om haar duurzame ambities waar te maken. Zo werd het Walplein niet alleen het kloppende hart van de Brugse biercultuur, maar ook een toonbeeld van toekomstgerichte brouwerijwerking.
Viceminister-president Hilde Crevits vult aan: “20 jaar is een heuse mijlpaal in het succesverhaal van Brouwerij De Halve Maan. Ondernemingszin, innovatie, duurzaamheid, … en uiteraard een uitstekend product, het zijn de ingrediënten waarmee al 6 generaties lang heerlijke bieren worden gebrouwen in het historisch centrum van Brugge. Het is bovendien meer dan een drank, het is een symbool van onze nationale en regionale identiteit dat Vlaanderen wereldwijd op de kaart zet.”
Een blik op twee decennia Brugse Zot, de belangrijke momenten die de weg hebben geplaveid van stadsbier tot internationaal merk:
• 2005 Lancering van Brugse Zot - Opnieuw brouwactiviteit in de Brugse binnenstad
• 2006 150 jaar Brouwerij De Halve Maan – Lancering van Brugse Zot Dubbel - Gouden medaille voor Brugse Zot op de World Beer Cup
• 2007 Start van de eerste export: Nederland, Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk
• 2008 Het Straffe Hendrik biermerk keert terug naar Brugge - Voor 2e keer wint Brugse Zot goud op de World Beer cup
• 2009 Eerste export naar China - Brugse Zot Blond en Dubbel winnen Europese medailles op de European Beer Star
• 2010 Opening eerste bottelarij op het Waggelwater - Zowel Brugse Zot Blond als Dubbel winnen opnieuw Europees Goud op de European Beer Star
• 2011 Verdubbeling productiecapaciteit tot 45000 hl per jaar in de binnenstad
• 2012 Eerste exportcontract met Japan tijdens prinselijke missie met ZKH Prins Filip
• 2013 De brouwerij wint vier medailles op de International Australian Beer Awards
• 2014 Ingebruikname van de nieuwe hoogtechnologische brouwzaal - Opening Brugse Zot café in Tokio
• 2015 Eerste spadesteek ondergrondse bierleiding. Opstart crowdfunding actie om de fans van Brugse Zot te laten participeren in de aanleg van dit iconische project: er werd een recordbedrag €400.000 ingezameld
• 2016 Inhuldiging bierleiding trekt wereldpers: voortaan worden alle bieren gebrouwen in de binnenstad en vervoerd met deze leiding naar de bottelarij buiten de stad - De eerste container Brugse Zot vertrekt naar Mexico
• 2017 Brugse Zot debuteert in Brazilië met oprichting eigen verkoopkantoor
• 2018 Lancering Sportzot, eerste Belgische alcoholvrije speciaalbier met smaak- Eén van de eerste Belgische brouwers die de Vlaamse Green Deal Brouwers ondertekent - Brugse Zot vindt nu ook de weg naar Canada
• 2019 Overname van de productie en distributie van het iconische “Brugs Tarwebier”: het bier komt terug naar Brugge - Start bouw nieuwe bottelarij
• 2020 De Halve Maan sluit een samenwerking af met landbouwer Wout Desmyter uit Proven (Westhoek) voor het lokaal telen van hop voor de productie van Brugse Zot
• 2021 Xavier en Anne Vanneste nemen de leiding van het bezoekerscentrum op het Walplein over van 5e generatie Veronique Maes - Sportzot wint Goud op de Best Beer Awards
• 2022 Opening nieuwe bottelarij door Vlaams Vice Minister President Hilde Crevits en Eerste Minister Alexander De Croo. Via een crowdlending‑campagne werd ruim €2 miljoen op slechts 2u opgehaald voor groene investeringen
• 2023 Opening waterzuiveringsinstallatie en zonnepark, mede mogelijk gemaakt door de crowdlending campagne van het jaar voorheen
• 2024 Opening vernieuwd bezoekerscentrum in de historische site - Aanleg restwarmte-net: een systeem dat restwarmte uit het brouwen recupereert om het bezoekerscentrum en kantoren te verwarmen - Brugse Zot wordt officiële partner van De Warmste Week en haalt meer dan €55.000 op voor het goede doel - Sportzot wint opnieuw Goud op de World Beer Awards
Met beide voeten in Brugge en in de toekomst
Vandaag is Brugse Zot beschikbaar in meer dan 40 landen, maar de brouwerij blijft stevig verankerd in Brugse grond. De combinatie van traditie, innovatie en duurzaamheid vormt de kern van haar succes. Dankzij de niet-aflatende inzet van een gedreven team en het vertrouwen van trouwe klanten, partners en ambassadeurs wereldwijd, kijkt De Halve Maan vol vertrouwen naar de toekomst.