Opening Brugse Zot Café

Brouwerij De Halve Maan is al 5 jaar actief in Japan met haar speciaalbier “Brugse Zot”. Japan is een land met een grote biertraditie, maar met relatief weinig speciale bieren. Vooral de blonde Brugse Zot heeft met zijn fijne smaak van hopbitterheid en haar authenticiteit interesse gewekt bij de Japanners. Het feit dat Brugse Zot de voorbije jaren sterk scoorde op diverse internationale “Beer awards” helpt het bier eveneens vooruit. 

In 2012 nam Managing Director Xavier Vanneste deel aan de prinselijke missie aan Japan, onder leiding van ZKH Prins Filip.  Hij ontmoette er Mr. Imazato, van de “Zato Trading Company”, een groep die actief is op het vlak van import van bier en het ontwikkelen van horeca concepten. De groep had al een jarenlange ervaring rond het werken met Duitse importbieren, maar had nog geen ervaring met Belgische speciaalbieren. Dit leidde tot een nieuwe importovereenkomst tussen Brouwerij De Halve Maan en de Zato Trading Company, die in juni 2013 nog getekend werd in de ambtswoning en onder aanwezigheid van de West Vlaamse Gouverneur Carl Decaluwé te Brugge. 

Zato werd de exclusieve importeur voor Brouwerij De Halve Maan in Japan. De groep staat intussen in voor de verdeling van het bekende Brugse Zot bier in de verschillende markten in Japan: zowel horeca als retail. Daarnaast besliste de groep om een aantal “flagship bars” te openen onder de merknaam “Brugse Zot Café”. 

Het zijn exclusieve concept bars die mee de uitstraling van het merk moeten opbouwen in Japan. Ze zijn ingericht volgens het typisch Belgische “brasserie”-concept, met typische art-deco café elementen. Op de menukaart staan typische brasserie gerechten zoals mosselen, frieten met mayonnaise, stoofvlees, charcuterie en uiteraard de wafels. De importeur werkt er met enkele koks die ook meerdere maanden in Europa opleiding volgden om de typische gerechten op de juiste manier te brengen. Op het vat zitten alle bieren van de Brouwerij Halve Maan: naast de 2 Brugse Zot bieren ook de Straffe Hendrik Tripel. 

Op 20 maart doet het eerste “Brugse Zot Café” haar deuren open in de hippe “Nihonbashi” buurt in het centrum van Tokyo. Op 17 maart was Managing Director Xavier Vanneste al aanwezig voor de persvoorstelling onder aanwezigheid van de Belgische Ambassadeur de heer Luc Liebaut en Vlaams vertegenwoordiger voor het FIT, de heer Dirk De Ruyver. 

De belangstelling voor de opening van het eerste “Brugse Zot Café” van de lokale pers was groot. Belgisch speciaalbier is in Japan in volle ontwikkeling.  In 2012 verdubbelde het volume van importbier uit België tot meer dan 200 000 hl, en daarmee was Japan de sterkste groeier in dat jaar.   

Foto's

  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café
  • Opening Brugse Zot Café

Bezoek ook